Ben jij de baas over je hormonen?

Ieder mens heeft hormonen. Dat weten we ook wel, maar we vinden daar wel wat van. En meestal vinden we het maar vervelende dingen, die hormonen. 

Vrouwen ervaren vaak meer hinder van de hormonen dan mannen. Het is dan ook van belang om de hormonen in balans te hebben en te houden. In principe kan je lichaam dat prima doen. Maar, door stress of verkeerde voeding raken je hormonen uit balans. Dit merk je vaak aan zwaarder worden, meer vet opslag op buik en heupen en minder energie. Je menstruatie raakt ontregeld en je krijgt klachten zoals PMS. 

Dat maakt dat het belangrijk is om je hormonen in balans te houden. Waardoor je meer energie krijgt, je beter slaapt, je vet kunt verliezen. Vaak zie je er ook stralender uit omdat je huis er frisser uitziet en je haar meer gaat glanzen. 

Wat kun je er zelf aandoen om de balans van je hormonen te herstellen? 

Er zijn 5 belangrijke hormonen waar ik je iets over wil vertellen. In deze blog ga ik uitgebreid in op Oestrogeen en cortisol.
In mijn volgende blog ga ik je meer vertellen over insuline, leptine en ghreline. 

Ook krijg je tips van mij waar je op kunt letten of wat je zelf kunt doen aan het herstellen van de balans. 

 1. Oestrogeen
  Het belangrijkste geslachtsorgaan van de vrouw. Je kunt zwaarder worden als je oestrogeengehalte te hoog is, of juist te laag.
  We kunnen twee soorten oestrogeen. Fyto oestrogeen, ook wel plantaardige oestrogenen in voeding en Xeno oestrogenen, kunstmatige oestrogenen in plastic verpakkingen.Fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen die je vindt in voeding zoals sojaproducten en peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bonen etc.
  Een teveel een fyto-oestrogenen geeft klachten als:
  * Vet opslaan
  * Meer klachten rondom en tijdens je menstruatie
  * Meer last van overgangsklachten
  * Minder zin in sex
  * Huidproblemen zoals pukkeltjes, vettere huid, uitslagXeno-oestrogenen zijn kunstmatige oestrogenen. Ze zitten in plastic verpakkingen, zoals wegwerp-waterflesjes. Ook als je de magnetron gebruikt en je eten verwarmt in plastic bakjes, komen deze oestrogenen vrij. Daarnaast zit ook in veel cosmetica xeno-oestrogenen.

  Mijn tips:
  Probeer de xeno oestrogenen zoveel mogelijk te vermijden. Kies bijvoorbeeld voor water uit een glas. Gebruik een wegwerp-plastic flesje slechts 1 keer.
  Wil je altijd een flesje met water meenemen? Kies dan bijvoorbeeld voor een dopper of een bidon van Klean Canteen.

  Gebruik lijnzaad als toevoeging in bijvoorbeeld je Griekse yoghurt of kwark. Lijnzaad heeft op je oestrogeen een gunstige werking. 

 1. Cortisol
  Beter bekend als het stresshormoon. Als je veel stress ervaart in je leven, is je cortisol gehalte te hoog. Veel vrouwen hebben hier last van omdat ze altijd controle willen houden over hun activiteiten en die van hun gezinsleden. Eigenlijk van de hele wereld. Gewoon, altijd maar doorgaan, dat ben je tenslotte gewend.
  Door een verhoogd cortisolgehalte ga je vet opslaan en neemt je gewicht toe. Ook ga je vaak meer eten.Mijn tips:
  * probeer stress zoveel mogelijk te minderen. Makkelijk gezegd, maar ga maar voelen wat goed voor jou is. Vind ontspanning in bijvoorbeeld knuffelen, dansen op fijne muziek, wandelen in de natuur of yoga. Eet gezond, veel groente en fruit.
  * vermijd (teveel) cafeïne (beperk koffie tot hooguit 3 kopjes per dag)
  * vitamine C gebruiken, of desnoods aanvullen met een supplement. Dit is een belangrijke anti-oxidant en anti-stress-vitamine
  * gebruik magnesium (bijvoorkeur in combinatie met calcium). Je vult hiermee je tekort aan omdat je door de stress meer magnesium verliest als je gaat plassen. 

En wat ik jullie sowieso aanraad: Beweeg! En dan kan heel simpel, neem de trap ipv de lift, ga met de fiets die paar boodschappen halen ipv met de auto,  wandel een paar keer per week. Ook huishoudelijke klussen zijn een prima beweging. 

Volgende week deel 2 over de hormonen.