Hormonen, ben jij ze de baas?

Vorige week heb ik met jullie gesproken over de hormonen oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon en cortisol, het stress hormoon. 

Hormonen zijn stoffen in ons lichaam die verschillende processen regelen in ons lichaam. 

Zoals al gezegd, zijn er 5 belangrijke hormonen waar ik jullie over wil vertellen. 

Vandaag is het de beurt aan de hormonen insuline, leptine en ghreline. 

Insuline
Insuline regelt de glucosestofwisseling. Ook speelt het een grote rol bij de vetstofwisseling.
Insuline komt van het woord ‘insula’ wat eiland betekent. Insuline wordt in ons lichaam aangemaakt in de alvleesklier, in de eilandjes van Langerhans. 

Glucose is een brandstof die energie levert voor ons lichaam. Het is afkomstig uit koolhydraten in de voeding. Na een maaltijd stijgt de glucose in je lichaam en bij gezonde mensen stimuleert dat de afgifte van insuline. Insuline zorgt ervoor dat de glucose wordt vervoerd naar de cellen, zodat de glucose kan worden verbrand tot energie.
Doordat wij in de huidige maatschappij overvloedig zoete voeding en granen eten raakt onze bloedsuikerspiegel uit balans. Na het eten krijg je een piek en nadat de insuline haar werk heeft gedaan, krijg je een dip. Die dip uit zich in vermoeidheid en zin in zoetigheid.
Als je dan weer gaat eten, blijf je in een vicieuze cirkel. Je lichaam heeft daardoor continu veel insuline aan het werk wat ervoor zorgt dat je lichaam stopt met het verbranden van vet. Je lichaam heeft door de insuline immers genoeg energie uit de glucose in je bloed. 

Het gevolg is dan dat je lichaam het vet gaat vastzetten. 

Blijf je op deze manier eten, dan ‘vergeet’ je lichaam dat het ook vet kan verbranden om energie te krijgen, zelfs al je minder gaat eten. Je vetcellen krijgen steeds meer voorraad en jij blijft steeds meer suikers eten omdat je het gevoel hebt dat je moe bent, geen energie hebt. 

Mijn tip: 

  1. Ontbijt! Daarmee leg je de basis voor je bloedsuikerspiegel voor de dag. Een goede balans in eiwitten, vetten en langzame koolhydraten is de beste keus. Inspiratie voor ontbijt, vind je ook in mijn gratis ebook, die je kunt downloaden op mijn homepage. 
  2. Eet regelmatig gedurende de dag. Daarmee hou je je bloedsuikerspiegel stabiel. Eet een gezonde snack tussendoor. 
  3. Beperk koffie en alcohol, eet langzame koolhydraten. 
  4. Vermijd chemisch E-nummers 

Leptine 

Leptine is het verzadigingshormoon. Dit zorgt ervoor dat je eetlust wordt geremd en je het volle gevoel ervaart als je hebt gegeten. Leptine wordt voornamelijk in onze vetcellen aangemaakt, en wordt via de bloedbaan naar de hypothalamus in onze hersenen vervoert. Vanuit daar krijg je de ‘boodschap’ dat je genoeg hebt gegeten. 

Heb je overgewicht, dan kan het voorkomen dat je leptinesignaal wordt verzwakt. Er komt dan geen signaal naar de hersenen dat je kunt stoppen met eten. Je blijft dus eten en eten en gaat zelfs over-eten. Dit leidt, zoals je wel kunt bedenken, tot overgewicht en mogelijk zelfs tot obesitas. 

Hoe kun je zorgen voor een betere gevoeligheid voor leptine?
1. Ontbijt met gezonde eiwitten en vetten. Bijvoorbeeld roerei met zalm.
2. Eet gezonde vetten: avocado, ongebrande noten, pitten, zaden eieren, vette vis, kokos en kokosproducten.
3. Eet zo weinig mogelijk zoetigheid, broodproducten en granen en alcohol

4. Eet veel groente 

Ghreline 

Ghreline is het hongerhormoon. Als je maag leeg is, maakt het ghreline aan. Je krijgt dan een signaal om te gaan eten. 

Bij overgewicht of obesitas zijn de ghreline waarden erg laag. Als je dan gaat eten, daalt de waarde maar nihil. Je blijft daardoor een hongergevoel ervaren en blijft eten, gaat snaaien en snoepen. Met als gevolg dat je nog meer vet op gaat slaan en steeds meer overgewicht krijgt. 

Mijn tip: 

  1. Vermijd suikerrijk eten en drinken. Gebruik geen toegevoegde suiker en drink geen aanmaak limonade. 
  2. Eet veel eiwitten, zeker bij je ontbijt. 
  3. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel 
  4. Zorg voor een goede nachtrust. 

Hormonen, best wel complex eigenlijk. En toch, als je hormonen goed samenwerken, is het een prachtig orkest waar je lichaam van gaat stralen. 

Hulp nodig om je hormonen terug in balans te krijgen? Bel voor een intake 0613312054 of plan online een afspraak