De lever, die ons helpt te ontgiften

De lever is in ons lichaam echt een harde werker. De lever heeft zoveel verschillende functies dat je zonder een goede lever niet goed kan functioneren.

De lever is belangrijk. De lever zorgt voor de productie van eiwitten, de productie en opslag van energie en brandstof en de verwerking en afvoer van afvalstoffen. 

Eiwitten
De lever produceert eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke stoffen voor ons lichaam. Zo worden eiwitten o.a. gebruikt voor de opbouw van weefsel. Ook onze spieren bestaan voor een groot deel uit eiwitten.
Eiwitten worden ook gebruikt voor het transporteren van stoffen door je lichaam. Bijvoorbeeld het eiwit albumine, dat stoffen en medicijnen via het bloed door het lichaam voert. 

Productie en opslag van energie en brandstof
Glucose en vetten zijn voor het lichaam de belangrijkste brandstoffen. Een lichaam heeft continu brandstof nodig voor het produceren van warmte, het goed laten lopen van chemische processen in ons lichaam en voor de opbouw en vervanging van weefsels. Vetten en suikers uit onze voeding worden door de lever omgezet in brandstof. Via het bloed worden deze brandstoffen naar alle cellen van ons lichaam getransporteerd. Ook kunnen in de lever voorraden van energie worden opgeslagen. Op het moment dat er niet voldoende brandstof is uit voeding bijvoorbeeld tijdens het slapen of (langdurig)vasten, worden deze voorraden gebruikt door onze lever. 

Verwerking en afvoer van afvalstoffen
Ons lichaam produceert afvalstoffen. Voor de verwerking en de afvoer van deze afvalstoffen speelt de lever een belangrijke rol. De afvalstoffen in het bloed die door andere lichaamsdelen worden geproduceerd, worden door de lever gefilterd.  Bijvoorbeeld melkzuur dat in de spieren wordt geproduceerd bij inspanning. 

Je lever en alcohol
Je lever doet er ongeveer anderhalf uur over om 1 standaardglas alcohol in je lichaam af te breken. Hoe meer je drinkt, hoe langer je lever dus bezig is om de alcohol af te breken. 

De lever geeft voorrang aan gifstoffen zoals alcohol om te verwerken. Al die tijd kan de lever dus niet zijn werk doen voor de spijsvertering. Denk je eens in, wat dit dus betekent voor je vetopslag? 

Overbelasting van de lever

Onze lever wordt dagelijks blootgesteld aan vele gifstoffen, zoals alcohol, medicatie, chemicaliën, conserveringsmiddelen en andere verontreinigingen. Dit verwerken gaat ten koste van de spijsvertering. 

Signalen dat je lever niet goed werkt:
* opgezwollen buik
* oververhitting van het lichaam
* overmatig zweten
* maagzuur
* oprispingen
* moeite met verteren
* hoge bloeddruk
* acne
* levervlekken (donkere vlekken) op je huid

Voorkomen van teveel afvalstoffen in je lichaam
Met een gezond voedingspatroon kun je voor een groot deel een teveel aan afvalstoffen voorkomen.
Vermijd zoveel mogelijk alcohol, tabak, verzadigde vetten, suikers, chemische schoonmaakproducten(inademing) en verzorgingsprodukten met chemicaliën.

Veel stress is ook een factor waardoor het ontgiften in je lichaam niet optimaal werkt.

Wat kun je zelf doen om je lever optimaal te laten werken
* drink veel water. Het is een open deur, maar door in ieder geval 2 liter water per dag te drinken, voer je je afvalstoffen beter af. (Als je sport, mag je meer water nemen)
* vezels. Het eten van veel vezels helpt je lichaam om te kunnen ontgiften. Eet dus veel verse groente en fruit.
* vitamine C. Vitamine C stimuleert je lichaam om de stof glutathione te produceren. Dit is een stof in je lever die ervoor zorgt dat gifstoffen uit je lichaam verwijderd worden.
* kruiden. Bouw de gezondheid van je lever weer op met behulp van ondersteunende kruiden en voedingsstoffen, onder andere: Kurkuma, Paardebloem, Vitamine B-complex, Vitamine C, Vitamine E, Bèta-caroteen.
* lichaamsbeweging. Door sporten en lichaamsbeweging ga je zweten. Dit zijn afvalstoffen die je lichaam verlaten. Ook maak je tijdens sporten endorfine aan. Deze stof helpt je om afvalstoffen makkelijker kwijt te raken. 

Wat kun je zelf doen om je lever op een natuurlijke manier te reinigen?
* Drink elke ochtend als je net uit bed komt een groot glas met lauwwarm water met een uitgeperste citroen erin. (Ter bescherming van je tandglazuur drink je dit met een rietje) 

* Eet vaak knoflook.
Knoflook bevat zwavelverbindingen die kunnen helpen bij het activeren van enzymen in de lever. Het bevat allicine en selenium, die allebei de lever beschermen.

* Eet avocado’s.
Niet dat je nog een reden nodig hebt om avocado’s aan je voedingspatroon toe te voegen, maar een Japans onderzoek heeft uitgewezen dat ze verbindingen bevatten die de lever kunnen beschermen tegen schade. Vergeleken met 21 andere vruchten, waren avocado’s het meest veelbelovend als bescherming voor de lever tegen galactosamine, een krachtig gif waarvan is aangetoond dat het net zoveel leverschade veroorzaakt als het hepatitisvirus.

* Voeg kurkuma toe.
Een krachtig specerij met een lange lijst gezondheidsvoordelen is kurkuma. Het zou niet alleen de lever tegen schade beschermen, maar ook de vernieuwing van levercellen bevorderen. En het verhoogt ook nog eens de natuurlijke productie van gal en helpt zo het lichaam vrij te houden van gifstoffen.

* Koriander
You hate it or you love it, maar het kan je helpen bij het verwijderen van zware metalen uit je lichaam.

Wil je nu actief aan de slag? Pas dan in ieder geval bovengenoemde adviezen toe in je dagelijks leefpatroon. 

Wil je nog wat extra doen? Wij kunnen je helpen bij het volgen van een detox kuur. 

Meer info via www.ademavitaal.nl/contact