Ingredienten:

Bereiding

Heb je al kennis gemaakt met Jackfruit? Dit is een fruitsoort die o.a. in Thailand groeit. De vruchten kunnen zo’n 5 kilo wegen met uitschieters tot wel 20 kilo. Jackfruit blijkt een ideale vervanger te zijn voor vlees. Het vruchtvlees neemt makkelijk de smaken op, dus ga het vooral lekker kruiden en marineren. Het heeft de structuur van draadjesvlees. Ideaal dus ook voor een vegan variant van rendang.

De jackfruit zit boordevol voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels, dus goed voor je darmen en spijsvertering. Jackfruit is rijk aan magnesium en dit helpt ons om calcium goed op te kunnen nemen. Een jackfruit bevat koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is de combinatie die maakt dat jackfruit goed is voor onze gezondheid. Een jackfruit bevat vitamines, mineralen, koper, kalium. Kortom, mega-gezond om regelmatig op het menu te zetten.

Wat heb je nodig voor een vegan-rendang:

2 blikken jackfruit, uitgelekt en afgespoeld
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
bakje boemboe (bijvoorbeeld Fairtrade original)
2 theelepels komijnpoeder
olijfolie om in te bakken
6 blaadjes citroenblad (te koop bij de toko)
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels ketjap
200 ml. water
200 ml. kokosmelk

evt naar smaak geraspte kokos. Serveer het met rijst/bloemkoolrijst en sperziebonen

Fruit de ui en knoflook in de pan. Voeg komijnpoeder, boemboe en citroenblad toe en roer goed door. Laat kort even bakken.
Voeg nu de kokosmelk, water en jackfruit toe. Roer goed door en laat een half uur pruttelen met de deksel op de pan. Na een half uur, deksel verwijderen en nog een half uur laten pruttelen. Roer af en toe door.
Voeg nu sojasaus en ketjap toe, roer door en laat nog een half uur pruttelen zonder deksel op de pan. (Totaal staat het dus 1 1/2 uur te pruttelen)

Maak intussen de rijst en groente.

Naar smaak kun je kokos door de rendang roeren of over je gerecht strooien. Serveer de rendang met rijst en groente.