8 tips om je sneller verzadigd te voelen 

Overal om ons heen zien en ruiken we eten. In de supermarkt ruikt het lekker naar vers brood, op het station ruik je patat en langzaamaan komen de oliebollenkramen ook weer in het straatbeeld. Het is zo makkelijk om aan eten te komen. En omdat het zo lekker ruikt, geven we ook snel toe aan die verleidingen. Probeer je maar eens in te houden als alles zo lekker ruikt. 

Gaan we ergens uit eten, dan kunnen we ook kiezen voor het ‘all you can eat’ principe. Daar schep je vaak meer op dan je thuis zou doen. 

Uit onderzoek is gebleken dat we per dag gemiddeld zo’n 220 voedselkeuzes maken, het overgrote deel van die keuzes is onbewust. Onze keuzes worden gestuurd door de blootstelling aan eten in je omgeving en de manier waarop je lichaam erop reageert. Als je een versgebakken appeltaart ruikt bijvoorbeeld, loopt het water je al in de mond. Je hormonen worden wakker geschud en de insulinewaarde van de bloed stijgt. Daarna daalt je insuline spiegel snel, met als gevolg dat je fysiek ook echt behoefte krijgt aan suikers. 

Het signaal tijdens het eten van voedsel om te stoppen gaat grotendeels onbewust en wordt vooral beïnvloed door onze hormonen. Dit is een lichamelijk proces waarbij het verzadigingshormoon in werking treedt waardoor we kunnen stoppen met eten. Alleen, zijn we ons daar vaak te weinig bewust van. Het gevolg hiervan is dat we te veel eten en daardoor aankomen in gewicht. 

Als je bewust en op een gezonde manier met je voeding en leefstijl aan de slag gaat, is het belangrijk om ook letten op de signalen van verzadiging. 

Tips om je sneller verzadigd te voelen:

  1. Eet langzaam en bewust en kauw vaak.
    Het duurt ongeveer 20 minuten voor de verzadigingshormonen in werking treden. Daarom helpt het je als je langzaam eet en heel bewust en veel kauwt.
  2. Eet van een kleiner bord en met een klein bestek. Dit helpt je ook om langzamer te eten. Het kleine bord geeft een optische illusie voor een meer verzadigd gevoel.
  3. Schep het liefst al in de keuken je portie in je bord. Je eet dan wat je op je bord hebt en komt niet meer in de verleiding om nog meer op te scheppen uit de pan met lekker eten die voor je neus staat.
  4. Eet bewust! Dus niet voor de tv, je laptop/telefoon of tijdens het lezen van een boek of tijdschrift. Gebruik je zintuigen zodat je brein erop attent wordt gemaakt dat er voedsel aankomt. Het brein helpt om je verzadigingssysteem te activeren.
  5. Vul bijvoorbeeld je ontbijt aan met extra eiwit, zoals een ei of vezels zoals havermout. Ook kun je ongezouten noten toevoegen, die bevatten naast vezels ook gezonde onverzadigde vetten. Je voelt je dan al vol en verzadigd tot de lunch.
  6. Voeg avocado of peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen) toe aan je lunch.
  7. Drink een groot glas water voor je gaat eten, of een kopje heldere bouillon.
  8. Voeg eens gefermenteerde produkten toe aan je maaltijd. Bijvoorbeeld, zuurkool, augurk of chilipoeder. Dit stimuleert je vetverbranding. 

Pas deze tips toe en je eet ongemerkt minder calorieën. 

Hulp nodig? klik hier voor een intakegesprek