Voor mij zit een jonge vrouw, midden 20 met een grote kinderwens. Ze heeft overgewicht en wil afvallen en heeft gehoord dat wij met weekmenu’s werken die je kunt volgen.  Daar heeft ze over gehoord en ook dat het heel effectief is en dat wil zij ook. 

Tot zover de korte versie van de introductie. 

Tijdens de intake wordt al duidelijk dat er meer speelt. Ze heeft pcos. En ze slikt hormonen. En door die hormonen heeft ze last van allerlei klachten. Meest belangrijke wat bij haar speelt, is pcos. 

Wat is dat, pcos:
PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Oftewel, er zitten cystes (holtes gevuld met vocht) op de eierstokken. Poly betekent meer. Dit houdt dus in dat er meerdere cystes zijn en die zorgen ervoor dat eitjes moeilijk tot niet tot rijping komen. Je hebt dan een zeer onregelmatige menstruatie of bent helemaal niet ongesteld voor zeer lange tijd.
Dit ontstaat door een verstoring in de hormoonbalans.
Hoe dit precies ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk ligt het aan meerdere hormonen.  Er is vaak een verhoogde aanwezigheid van het hormoon dat de eisprong opwekt,  een verhoogd testosteron gehalte, een verhoging van het insuline gehalte en een tekort aan follikel stimulerend hormoon. Dit laatste zorgt voor de rijping van de eiblaasjes. 

Vaak heb je als vrouw al langere tijd onderzoeken gehad en veel bezoekjes gebracht aan huisarts en gynaecoloog voor je deze diagnose krijgt. (5-10% van de vrouwen heeft hiermee te maken) 

Er zijn meerdere behandelingen die je kunt doen als je wel graag zwanger wilt worden. Een daarvan is het slikken van hormonen, of het jezelf toedienen van hormonen door middel van injecties. Dit is een medisch traject waarbij je heel goed begeleid wordt. 

Opvalt is dat veel van de vrouwen met pcos ook met overgewicht te kampen hebben. Hoe dat ontstaat is nog niet helemaal duidelijk. Daar wordt ook veel onderzoek naar gedaan. 

Mogelijk dat het probleem met overgewicht te maken heeft met insuline resistentie en de hormonen die hongergevoel en verzadiging reguleren. 

Het is vaak erg lastig om af te vallen of op gewicht te blijven. Bekend is dat 5 tot 10% van je gewicht kwijtraken wel een gunstige invloed heeft op het zwanger worden. Als je afvalt, wordt je hormoonbalans beter en dit heeft positieve gevolgen voor je insuline niveau en testosteron. Het helpt mee aan een meer regelmatige menstruatie en regelmatiger een eisprong. 

Als je pcos hebt, is het dus van groot belang om aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. 

Komt pcos door het overgewicht, of is het anderom?
Dat is best een lastige vraag. En beide is mogelijk. Vrouwen die pcos hebben, hebben vaak een verhoogd insuline gehalte, of hun insuline doet zijn werk niet goed.
Als de insuline zijn werk niet goed doet, wordt je vet opgeslagen waardoor je gewicht toeneemt.
Maar het kan ook zijn dat je in gewicht toeneemt en dan pas de klachten van pcos ervaart of ontdekt.

Hormonen in balans brengen 

Door af te vallen, kun je een betere hormoonbalans krijgen. Bij een groot percentage vrouwen herstelt door een gezond gewicht de eisprong en dus vergroot je de kans op een zwangerschap. 

Al met al dus best een technisch en medisch verhaal. En de oplossing, afvallen, klinkt heel simpel. Maar dat is in praktijk toch best wel lastig. Want hoe doe je dat dan?

Voeding die je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Wat moet ik dan eten en drinken?
Ga zeker geen crashdieet volgen. Dit is niet goed voor je gezondheid, en het zorgt ook niet voor een gezonde leefstijl. Het afvallen gaat snel, maar is niet blijvend. Je hebt ook geen inzicht gekregen in wat gezonde voeding is voor jou waardoor je afvalt en een stabiele bloedsuikerspiegel krijgt. Het beste kun je onder begeleiding aan de slag gaan om te ontdekken welke voeding goed bij jou past. 

Wij zijn samen aan de slag gegaan. Aan de hand van haar lengte, en gewicht heb ik weekmenu’s gemaakt, en daar is ze mee aan de slag gegaan. 

En nu kan ze met trots melden dat ze zwanger is. (foto: mijn eigen echo-foto van de eerste zwangerschap)

(disclaimer: een gezonde leefstijl is belangrijk en daar helpen we graag bij. Een diagnose en behandeling met hormonen is onder begeleiding van een arts)

 

Wil jij ook aan de slag met gezonde voeding voor je gezondheid? maak een afspraak voor een intake